fredag 3 december 2010

Här kommer receptet på dem smarriga lussebullarna! Mums! Också måste jag tillägga att jag är glad att det är vaxduk på vårat bord efter gårdagen!



Det här behöver du:
◦50 gr jäst (för söta degar)
150 gr smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr VaniljKesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
½ tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl special
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling

Gör så här:
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten (eller rom). Smula jästen i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull. Låt saffran smälta med smöret i kastrullen tills det småputtrar men får inte bli bränt, häll i Kesella och mjölk, värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om, blanda ner sirapen. Rör i alla torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver) och knåda till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Knåda degen på mjölat bord, den får gärna vara lite klibbig. Forma degen till lussekatter. Låt jäsa på plåt ca 20-30 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med ägg. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar